Inlegzolen voorkomen koude en zere voeten

Dat snowboarden te gek is weten we natuurlijk al lang. Toch is er een grote groep die iedere dag weer last heeft van koude en zere voeten tijdens het snowboarden. Wintersport vergt veel van je lichaam en je hebt als snel last van branderige voeten, kramp of koude tenen. Goede inlegzolen ondersteunen de voetboog en verminderen de druk op je hiel. Hierdoor wordt de druk beter over de voet verdeeld.

Zolen voorkomen vermoeidheid en zenuwknellende problemen.

Tijdens het snowboarden wikkel je de voet niet af. De druk wisselt zich voornamelijk af tussen de hiel en de voorvoet. Deze beweging maken we in het dagelijks leven niet en kan zenuwknellende problemen opleveren. Hierdoor ontstaan tintelende voeten. Daarnaast vermindert het de bloedsomloop waardoor je ook nog eens koude voeten kunt krijgen.

Inlegzolen voorkomen de meeste drukpunten die ontstaan door overpronatie.

Naast voorkomen van zenuwknellende problemen voorkomen inlegzolen ook overpronatie van de voet. Wanneer je door je knieën gaat kantelen je voeten vaak meer naar binnen. Daarnaast heeft een grote groep (sommige in meerdere maten) doorgezakte voeten. Deze voeten zullen nog verder doorzakken tijdens het snowboarden. Er kunnen dan drukpunten ontstaan aan de binnenkant van de voet aangezien deze tegen de binnenzijde van de schoen drukt. Daarnaast kan je ook een zere kleine teen krijgen omdat de voet iets roteert. Goede inlegzolen ondersteunen de voet zodat overpronatie tegen wordt gegaan.overpronatie

Ondersteuning van de voetboog bij een hoge wreef.

Wanneer je een hoge wreef hebt zal je merken dat je ook veel ruimte onder de voet hebt. Door de druk die ontstaat tijdens het snowboarden gaat de voet doorzakken. De voet wordt dat iets langer en iets breder. Om het doorzakken van de voet te voorkomen dient de voetboog opgevuld te worden. De meeste standaard zolen die in snowboardschoenen zitten hebben geen ondersteunende functie. Waarom niet? Heel simpel. Iedere voet is anders en benodigd een andere zool. Iemand met een doorgezakte voet (platvoet) kan niet staan op een inlegzool met een hoge bolling. Andersom geldt dat iemand met een hoge wreef (grote ruimte onder de voet) geen steun heeft aan een plat zooltje.

Sidas inlegzolen voor wintersport

Er zijn veel verschillende merken inlegzolen op de markt. De marktleider op dit gebied is Sidas. Een goede zool is bijvoorbeeld de winteruitvoering 3Feet van Sidas.  De zolen zijn te verkrijgen in 3 varianten. Low, medium en High. Daarnaast is deze winteruitvoering voorzien van aluminium isolatie onder de voorvoet voor extra isolatie.

Bekijk al onze Sidas inlegzolen

 

08 september 2021 — Arno Timmermans