burton snowboards
Burton Logo

Voor seizoen 20/21 hebben we onze collectie uit kunnen breiden met het merk Burton. Wij, Dyon en ik, hebben samen al heel wat jaren ervaring met het mooie merk en in de winkel kregen we ook regelmatig de vraag naar Burton snowboards. De meeste snowboarders zullen direct het merk noemen wanneer er gevraagd wordt om een snowboardmerk op te noemen. Voor degene die nog niet echt bekend zijn met het Amerikaanse Burton hebben we hieronder een aantal zaken uitgelicht om een goed beeld te krijgen van wie ze zijn, wat ze doen en waar ze goed in zijn.

Jake Burton

Jake Burton Carpenter richtte Burton Snowboards op vanuit zijn schuur in Vermont in 1977. Voor de snelle rekenaars… 43 jaar geleden. De toen twintiger nam ontslag en richtte zich in zijn schuur op de ontwikkeling van de snowboard. Sindsdien stond zijn leven in het teken van snowboarden. Burton speelde een cruciale rol in het laten groeien van de sport snowboarden van een hobby in de achtertuin tot een sport van wereldklasse door innovatieve producten te maken. Daarnaast ondersteunde Jake de beste rijders ter wereld en stimuleerde een flink aantal wintersport resorts om het snowboarden mogelijk te maken.

Te vroeg is hij vorig jaar overleden op 65 jarige leeftijd. Donna, zijn vrouw nam in 2015 al de leiding van het bedrijf over van haar, toen al zieke, man.

 

Creativiteit, duurzaamheid en vooral voor liefde

Burton richt zich naast snowboarders ook op ieder “buitenmens”. Naast het op zoek gaan naar sneeuw in de winter zijn ze er ook voor degene die in de zomer avontuur op willen zoeken. Deze levensstijl kan alleen behouden blijven in samenwerking met moeder natuur. Burton zorgt er dan ook voor om de “foodprint” te verkleinen zodat ook generaties na ons lang van de bergen en de natuur kunnen genieten. Burton kijkt kritisch naar de manier van produceren en werken nauw samen met organisaties als bluesign® en FSC.

Wat maakt de Burton snowboards nou zo goed?

Dat de prestaties van Burton snowboards zo goed zijn is natuurlijk niet zo vreemd aangezien er al bijna 45 jaar ontwikkeling in zit. De boards zitten bomvol technische snufjes die de rijeigenschappen omhoog krikken tot een ongekend niveau. Combinatie van de shapes, flex, core, base en de manier waarop je de bindingen moet monteren laten ieder Burton board weer anders rijden.

De verschillende vormen van Rocker en Camber van Burton

Burton heeft een 6-tal verschillende bends. Iedere “spanning” heeft weer andere eigenschappen die je wellicht meer of minder aanspreken.

Camber

Burton Camber snowboards zorgen voor veel krachtige bochten, precisie en enorm veel pop. De camber zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling over de gehele lengte van het board voor maximale controle en grip. De twee populairste snowboards met een Camber shape zijn de Burton Custom en de Custom X.

Directional Camber

Burton directional Camber is de benaming voor camber snowboards met een directional shape. De Rocker in de neus zorgt ervoor dat het board zicht comfortabel in laat sturen en dat de nose goed blijft “drijven” in de diepe sneeuw off piste. De camber onder de voeten zorgt weer voor stabiliteit, pop en grip in alle omstandigheden. Deze vorm vind je voornamelijk terug in de freeride snowboards van Burton. De vorm vind je terug in de al enkele jaren populaire Burton Flight Attendant en Family Tree Hometown Hero

 PurePop Camber

Burton Pure Pop Camber is een evolutie van een traditionele camber vorm. De subtiele platte zones net buiten je voeten zorgen voor een speelser gevoel dan een volledige camber. Daarnaast zijn de tip en tail voorzien van rocker zodat je tricks beter kunt landen. Deze vorm zie je vooral terug is Burton freestyle snowboards met een twin shape zoals de Burton Process.

Flying V

Burton Flyin V is een mix van camber en rocker en biedt het beste van twee werelden. Rocker tussen de voeten, en tip en tail geven het snowboard een speels gevoel en veel drijfvermogen. Onder de voeten subtiele camber zones voor grip, pop en krachtige bochten.

Vooral bij dames is deze vorm erg populair en vind je deze  ook terug in de Burton Yeasayer en Feelgood Flying V

Wat zijn de verschillende shapes van Burton boards?

Naast de type camber/rocker heeft de shape de meeste de meeste invloed op het rijgedrag van een snowboard. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Burton heeft een 3-tal shapes.

Twin Shape

Volledige symmetrische shape voor een gebalanceerde rit waardoor je gemakkelijk switch kan rijden. Jibben, butteren en spinnen gaat beter met een twin shape. De perfecte shape voor de freestylers en parkrijders onder ons.

All Mountain Directional Shape

De benaming die Burton geeft aan snowboard met een Directional Twin shape. De meest klassieke snowboardvorm met een iets langere neus dan tail. Hierdoor stuurt het board net even iets beter dan een volledige twin. Daarnaast zorgt de iets langere nose voor voldoende drijfvermogen in de poeder. Kortom: De meest veelzijde shape waarmee je op ieder terrein goed uit de voeten kan.

 Freeride Directional Shape

De Freeride Directional Shape is shape die het meest geschikt is voor de freeriders en de boarders die graag waar het kan de poeder opzoeken. De shape kenmerkt zicht door de langeren en brede nose en de kortere en smallere tail. De tail zakt weg in de poeder waardoor de tip omhoog komt waar een surfy gevoel geef in de diepe sneeuw.

Hoe monteer je bindingen op een Burton snowboard?

Al meer dan tien jaar hanteert Burton een ander systeem om snowboardbindingen te monteren. The Channel, zoals Burton het systeem noemt, biedt je meer afstelmogelijkheden en zorgt ervoor dat de bindingen geen invloed hebben op de flex van het board. Ga je voor de perfecte combinatie? Kies dan voor een Burton EST binding. EST snowboardbindingen kunnen alleen gemonteerd worden op een Burton snowboard met een channel. Ook alle andere merken hebben niet stil gezeten hebben de baseplate aangepast om hetzelfde resultaat te halen. Heb je al goede bindingen van een andere merk maar wil je graag een nieuw Burton board? Gene probleem. Nagenoeg iedere binding past tegenwoordig op een Burton snowboard.

Natuurlijk hebben we naast de snowboards ook snowboardbindingen en boots van Burton in onze shop. Wist ja dat goggles en helmen van Anon eigenlijk ook van Burton zijn?

Bekijk ook onze gehele collectie snowboards

 

08 september 2021 — Arno Timmermans